udapesttől 50 kilométerre, a Váli-völgyben található Alcsútdoboz. A település, nevét személynévből kapta, magyar névadással. 1222-1550 között Shut néven szerepel az okmányokban. A török időkben elpusztult, kietlen területté vált.
A XIX. Század elején Acsai Uradalom néven az egyházi alap javaihoz tartozott.

A II. világháború előtt a Habsburg család magyarországi uradalmainak központjaként volt ismeretes. A területet József nádor birtokcsere útján kapta 1818-ban királyi adománylevéllel, és lett az alcsúti birtok tulajdonosa. A nádor felfedezte a Vértes hegy előterében fekvő völgy különleges adottságait.
A kastély felépítése után 1819-1827 megkezdte az épületet övező angolkert kialakítását is.
Áldásos tevékenységeivel életet és fellendülést hozott a falu életébe.

A kastélypark ma, mint Arborétum működik és ad helyet a növényritkaságoknak, fogadja az idelátogató természetkedvelőket.

falu központjában található impozáns épületet a főherceg építette és gondoskodott, az üzemeltetéséről is mint, katolikus fiúiskola.

A II. világháború után állami tulajdonba került, majd a rendszerváltást követően, újra a katolikus egyház tulajdona lett. Az épület ezután magánkézbe került.

A teljes lepusztulást az 1998-ban megkezdett felújítási munkálatok akadályozták meg, melyek 2002-ben fejeződtek be.

A tulajdonos igyekezvén az épületet nem csak szépen de az elődök szándékával egyezően a környezet javára, megtartani, megóvni.

Az 1880-as évekből származó épületet, antik és styl-butorokkal rendezték be. Ma az épületet családi vállalkozás keretein belül hasznosítják.

.